Säker Segling på Vårträff nr 2 i Göteborg

Västkustdistriket höll sitt andra vårmöte onsdagen den 15 juni på Hinsholmskilens Båtförening.
Tio Smaragdintresserade samlades runt ledarteamet Per Wretlind, Jenny Grentzelius och Emil Sandberg.
Ämnet för kvällen var Säker Segling och Elementära Kappseglingsregler.

Jenny fixade förträfflig skaffning

Kallelsen utlovade enkel macka med kaffe – men inte! Jenny stod för en förträfflig förtäring med hemlagad pastasallad, såser, bröd och dryck av alla slag – tack Jenny, härlig skaffning som la grunden för ett trivsamt möte.

Säker Segling – á la Emil
Väl förberedd med skrivet och utdelat material höll Emil Sandberg information om hur vi undviker problem, tar oss ur oönskade situationer och förbereder oss för att inte hamna i otäckheter. Alla frågorna från Vårmöte 1 blev ingående besvarade, med tillägg för ytterligare ett antal situationer. Givetvis blev det diskussioner och de mer erfarna seglarna gav uttryck för sina erfarenheter och åsikter. När Emil var igång och diskussionerna tog fart, så var det svårt att begränsa ämnet till enbart Säker Segling. Givetvis kom han in på saker som har med fart att göra (han såväl som de flesta av oss andra kappseglar alltid – även om det inte är formell kappsegling) och här fick vi många tips om hur vi bör göra och vad som är viktigt. Den anslagna tiden tog fort slut och vi kom aldrig in på ämnet Kappseglingsregler, men det kommer kanske fler tillfällen?

Hur skjuter du upp en tamp – eller kvajlar en lina?
De högsta skratten och största munterheterna handlade om hur du gör för att ständigt hålla ordning på alla linorna. I vilken hand håller du kvajlen? Vänster eller höger? Åt vilket håll skjuter du upp linan? Låter du lösändan vara längre så att det inte trasslar sig? Nästan hälften höll den i höger hand och matade in med vänster, men de flesta gjorde tvärt om. Och Emil (som vet allt som man behöver veta om Smaragdsegling) fick till sig att det går bättre att skjuta upp tampen medurs om man håller den i vänster hand, beroende på att den finns en inbyggd tvistriktning i nästan alla tampar. Men åt vilket håll skall man skjuta upp den om man håller kvaljen i höger hand? Diskussionen slutade i ett unisont skratt och var och en får pröva själv.

Inget möte utan Fart!
Givetvis gick det inte att hålla diskussionerna till enbart Säker Segling – vi hamnade osökt gång på gång i ämnet Bättre Fart, och även här delade Emil med sig av sina erfarenheter. Flera andra bidrog också med sina tips och råd. Allt från måttmärken på vantspridarna till mastkrum och roderflärpar – vi kunde säkert ha hållit på till midnatt (och ännu längre) – ämnet är troligtvis outtömbart, men fler tillfällen kommer.

Elementära Kappseglingsregler på nytt Vårmöte nr 3 ?
Flera deltagare visade intresse för ytterligare ett vårmöte innan SM, med ämnet Kappseglingsregler. Emil ställer upp om intresse finns – preliminärt om 14 dagar, onsdagen den 29 juni, kl. 18.30, på plats beroende av deltagarantalet. Anmälan till Emil, men mer om detta i annat inlägg.

SM i Lysekil – mera trimtips onsdagen den 6 juli
Effekten av Vårmöte 1 har visat sig. Minst tre nya besättningar har beslutat sig för att deltaga, vilket innebär att det för närvarande kommer att bli strax under 20 startande – kanske kommer det fler? Emil har lovat att ställa upp för råd och dåd på plats i Lysekil onsdagen den 6 juli och jag kan intyga att han har många goda råd att komma med, speciellt när han kliver ombord och pekar direkt på saker som kan förbättras – eller vad sägs om ”kapa bommen och spara huvudet till en annan gång”!
Smaragdförbundet ställer verkligen upp för dig och mig – det ryktas till och med om att du och jag som är förstagångsdeltagare i SM, får startavgiften sponsrad efteråt med 50% – kan det verkligen vara möjligt?

Syns vi den 29:e på regelträffen? – i vart fall så syns vi på SM i Lysekil -. Vårträffarna och gemenskapen har värvat mig.

Segla Säkert – med Bättre Fart
Lars W
199 Tilda

Lämna ett svar