Smaragden

Smaragden är en cruiser-racer av entyp och kappseglar med SM-status. När man ser hennes former förstår man snabbt att de härstammar ifrån R-regeln. Likheten är nämligen slående med 5,5:an, men större. Man kan samtidigt ana hennes goda egenskaper och prestanda. Hon har ett långt, lågt och smalt skrov med effektiv undervattenskropp som ger ett bra driv genom sjö. Däcket är flushat för bästa sikt och arbetsförhållande, samt bidrar också till ett vackert, men samtidigt “racigt” utseende.

Den kraftigt bakåtlutade 7/8-riggen har raka spridare med backstag (enstaka båtar har fiolstag). Segelplanen är av modernt snitt med stort storsegel och ej överlappande försegel. I storseglet är de översta två lattorna genomgående och seglet har en maximalt utbygg akterrunda innan häckstaget tar i. Focken är självslående och har tre lattor varav den översta är genomgående. En stor genua, som ej ingår i entypsregeln, gör båten till ett monster i höjdtagning och ger en unik och aggressiv förmåga att ta sig igenom grov sjö.

Inuti är det gott om sovplats. Fyra vuxna får lätt plats. Ståhöjden är dock begränsad till området under sprayhooden där också köket finns. Om man vill ha ståhöjd i hela salongen finns en speciell design vid namn Smaragd Cruiser. Denna typ har en rufflåda byggd på däck vilket höjder ståhöjden till 1,80 m. Denna båttyp lyder under samma entypsregler som Smaragder, men handikappseglar med ett SRS-tal som är ca 0,01 lägre än dessa.

Det roligaste med Smaragden är att man även vid semestersegling, sk. smörgåssegling, sällan blir omseglad. Allt som oftast är man istället upphinnande båt och klarar även av att ge snipor en bra match. Summa sumarum, så är Smaragden en perfekt kombination av semesterbåt med möjlighet till entypskappsegling.