SM i Skärhamn – dag ett

Massor med Smaragder vid bryggan i SKärhamn (foto: Viktor Lundgren)

Första SM-seglingen för 2013 startades i lätta vindar. Vi på SWE-15 gjorde en dålig start och kom iväg dåligt, men fick ändå en fin första kryss! Som förväntat var SWE-11, Johan Davidsson och SWE-64, Emil Sandberg uppe i toppen direkt, men även Per Wretlind med SWE-168 , Gunnar Ödman med SWE-9 och Frida Olsson med SWE-171 var bra med! Längre ner i fältet där vi huserade var det jämnt mellan oss och John Hansson i SWE-58, Ewerth Carlsson med SWE-3 och SWE-199 rattad av Lars W Gustavsson. Första seglingen var 2 varv med en något ovanlig målgång vilket förvillade åtminstone 3 båtar, bla “vår” konkurrent SWE-3 som gick fel väg in i mål och blev diskad. Även SWE-151 och SWE-64 gick fel väg men kom på sina misstag och vände om. När SWE-64 gick fel väg kunde SWE-11 ta en relativt enkel seger i första seglingen!

I andra seglingen hade vi en mycket bättre position i starten, men alldeles för dåligt med fart. Men även såna ess som J. Davidsson missade starten och rundade inte bättre än 6:a vid första rundningen. Det öppnade upp för Emil som med SWE-64 kunde segla hem andra seglingen. Johan Davidsson seglade upp sig till andra plats, men det var verkligen tätt i toppen. Per Wretlind med SWE-168 följde upp sin andraplats i första seglingen med en fin tredjeplats i andra seglingen.
Lite längre ner fightades vi hårt mot SWE-58 och vi ledde mot dem också tills jag skrek till besättningen att sätta spinnakern redan vid första bojen. En synnerligen dålig idé eftersom vi då touchade emot andra rundningsmärket med spinnakern och fick ta ett straff. SWE-58 smet förstås förbi, men vi kunde i alla fall hålla SWE-199 bakom oss.

Till den tredje seglingen hade vinden ökat en del och seglingen kändes otroligt jämn mellan de första 8-9 båtarna. De flesta verkar överens om att många i årets SM har en väldigt bra båtfart. I slutändan kunde dock SWE-11 ta hem dagens

SWE 13 - regattans "vackraste" båt (foto: Viktor Lundgren)

andra spik före Frida Olsson i SWE-171. Vi på SWE-15 gjorde vår sämsta segling för dagen och SWE-199 fick revansch på oss med råge.

Efter första dagens seglingar leder inte oväntat SWE-11 relativt komfortabelt, men om andraplatsen är det otroligt jämnt! Det skiljer endast 2 poäng mellan 2:an och 5:an.
Tills sist några om ord om en Smaragd som jag aldrig har sett förut. Det är SWE-13 en mörkblå Smaragd som styrs av Jan Wendin. Man har seglat bra förutom att man gjorde en tjuvstart i sista racet. Vi på SWE-15 har utnämnt den till regattans vackraste båt! Otroligt stilfull!
/Viktor Lundgren, otaktisk taktiker på SWE-15
RESULTAT EFTER SEGLING 1 – 3

Lämna ett svar