Unik satsning inom Svensk Segelsport


Smaragdförbundets toppseglare tipsar sina konkurrenter.

Västkustträff i Hinsholmskilen tisdag den 7 maj 2011-06-07
Smaragdförbundets Västkustsdistrikt inviterade nya och gamla Smaragdseglare till en vårträff i Göteborg / Långedrag. Nästan 20 personer hörsammade inbjudan och alla kategorier var där – från de mest kunniga ”rävarna” med decennier av erfarenhet – till oss som knappt hållit i en Smaragdpinne.

Huvudtema för kvällen var två – social samvaro och information om kommande SM i Lysekil den 8 – 11 juli.

Flera frågor – men bara ett svar
Emil Sandberg tog till orda och ställde flera retoriska frågor:
· Hur sätta en spinnaker utan att den trasslar sig?

· Hur hala en spinnaker utan problem?

· Hur häver du en svår och fasansfull pendling?

· Hur räddar du dig ur en broach när det piper i ordentligt?

· Vad gör du när du felberäknat avståndet till bryggan och inte når fram (utan motor underförstått)?

Den sista frågan fick vi svar på – skota hem storen ordentligt, så ”tuggar” hon sig upp – du kan till och med släppa rorkulten, båten klarar sig själv.

Emil förklarade varför vi inte fick svar på alla frågorna – ”detta mötet har inte för avsikt att vara ett tekniskt möte utan mera en social sammankomst, men de som kommer på mötet i nästa vecka, onsdagen den 15/6, kommer att få svar på ovanstående frågor samt information om de mest elementära kappseglingsreglerna – allt i syfte att skapa en grundläggande trygghet för Smaragdsegling och eventuellt SM-deltagande”.

Emil och Johan erbjuder en unik möjlighet till mera fart
Emil Sandberg, nestor inom Smaragdseglingen och med internationella erfarenheter från EM och VM i 5,5 metersklassen, erbjuder alla Smaragdseglare inför och under SM-seglingarna hjälp med trim och fart, tillsammans med snabbaste? västkustskepparen Johan Davidsson, Smaragd 11, Älvan. Givetvis skall de själva vara med och slåss om medaljerna, men trots det ställer de upp och delar med sig av alla sina erfarenheter. På min fråga om sådan hjälp finns inom andra förbund eller är detta helt unikt, svarar Emil –”Vi vet inte om det finns något liknande, men vi tror inte det och vi har inte hört talas om något motsvarande – kanske är det helt unikt?” När jag sitter i bilen på väg hem till Tjörn reflekterar jag en del över mötet och frågar mig – varför ställer de upp med tips till konkurrenterna? – är de så säkra på att inte tappa sina traditionella topplaceringar? – eller klappar hjärtat så mycket för klassen och seglingen att de gör allt för att engagera flera? – eller är det rent av ett strategiskt beslut för att värna om klassens popularitet och SM-status? Efter SM vet vi effekten av satsningen och hur många som tog vara på erbjudandet – och kanske får jag svar på mina ”varför?”

Smaragd-SM är till för alla
I de flesta entypsklasser så är SM-status liktydigt med att endast ”experter” gör sig besvär – men så inte i Smaragdklassen. Toppen och eliten finns där givetvis, men även du och jag som inte satsar allt för att vinna, eller är nya i klassen med ringa erfarenhet. Smaragdsegling innehåller även en stor portion social samvaro, god gemenskap och inte minst viktigt – alla åldrar, tjejer och killar, gummor och gubbar – i en härlig blandning med många skratt.

Tack för alla ideella insatser och för en välsmakande supé
Vi syns på nästa veckas tekniska möte
Plats: Hinsholmskilens Klubbstuga, (Långedrag) Göteborg
Tid: onsdag 15/6 18.30

Lars W
199 Tilda

Lämna ett svar