SM 2017 i Skärhamn

– ett referat från Allan

TJSS höll ett jättebra arrangemang och det är fina vatten att segla på i Skärhamn. SM blev precis så jämnt som man kan önska och det skilde inte många poäng i toppskiktet.

Vinnare SM 2017Johan Davidsson vann med ensiffriga poäng trots att han inte hade plockat ut motorn i år vilket visar att det även går bra med vispen i vattnet. Jonas Granhed seglade stabilt in som 2:a och Per Wretling 3:a.

Jag fick nöjet att segla med Anders Bergman på hans fina Emerald, SWE 22. Rollfördelningen var; Anders rorsman, Johan trimmer, jag fördeckare och Zakarias som extra hand för att trimma backstag, kolla kompass eller fixa iordning tamptrasslet. SWE 22 i täten

 

Torsdag

På torsdagsmorgonen avseglade vi från Saltholmen och kom fram till Skärhamn på eftermiddagen. Väl där blev det lite vila och registrering för att på kvällen köra tune-up inne i fjorden. Tune-upen kördes två varv. Alla båtar och besättningar var ännu inte på plats och Per Wretling ägnade tiden åt att laga sin skädda som hade spruckit.

 

Fredag

På fredagen blev det sovmorgon för oss som redan var inregistrerade. Först vid 12-tiden gav vi oss ut på Hjärteröfjorden och det kördes två race. Att hantera spinnbom i sjö var nytt för mig. Utanför Skärhamn är kusten öppen och västan ger lång, grov sjö.

Det blev två långa race med mycket sjö och för mig var varje lyckad manöver en vinst. Vi hittade inte trimmet först men vid andra racet hade vi trimmat om focken och då gick det bättre. Vi låg fyra vid första rundningen och det var en märklig känsla att ha se spinnakern med SWE 64, Emils båt, bakom oss där jag satt på storbommen. Vi lyckades inte att hålla Emil bakom oss men vi var nöjda med en 6:e plats.

 

Lördag

Tre race skulle seglas och av någon anledning blev racen väldigt korta, 3 varv på 30 minuter vilket gjorde att segelhantering och vägval var utslagsgivande. Det var tajt racing vilket visade sig på resultatlistan. Vi körde säkert med focken uppe och plockade oftast ner spinnakern i lä. Halvvägs in i andra racet började det regna och det slutade inte förrän vi seglat klart och var i hamn.

På kvällen var det regattamiddag. Det blev en trevlig tillställning där Emil Sandberg blev firad en dag före sin 75-årsdag. Emils sambo berättade att Emil kommer att sluta segla Smaragd – åldern tar ut sitt. 

 

Söndag och två race kvar

Vaknade av ett hällregn kvart i sju, lagom när man ska upp vid sju, men när man tittade ut så sken solen. Vinden hade vridit till NW så det hade tjutit bra i riggen hela natten. Banläggaren måste ha tagit till sig av kritiken om för korta banor, de var nu dubbelt så långa mot lördagen.  Grov sjö och en hel del vind gjorde spinnakergången intressant. Anders är en bra rorsman och Johan hittade det rätta trimmet som innebar spinnbommen 30–45 grader uppåt.

Vi hade känsla av att det skulle vara jämt men först när jag kikade på resultatlistan senare förstod jag hur jämt det hade varit. Vi slutade som 9:a på samma poäng som 8:an och från placering 7 till 10 skilde det 4 poäng. Vi seglade för att ha kul och är nöjda med seglingarna även om vi direkt efteråt var lite missnöjda med 9:e placeringen.

Sammanfattningsvis var det ett mycket trevligt och lyckat SM som vi kommer att minnas lång tid framöver! 

Allan W

Alla båtar samlade på bryggan

Lämna ett svar