Smaragdträff på Seldéns 11/5

Inledning

Möte i Seldéns lokaler (Foto. Lars W Gustafsson)
Möte i Seldéns lokaler (Foto. Lars W Gustavsson)

Smaragdförbundet träffades på Selden mast den 11 maj för avstämning av SM förberedelser och ett föredrag av Carl Petter Karlsson från STSS om kappsegling och några av de regler som man har att förhålla sig till.

Till SM i Marstrand den 22-26 Juli kommer 4-6 båtar från ostkusten och mälaren och ytterligare drygt tio båtar från västkusten behövs för att nå den magiska gränsen för SM status. Ostkusten har varit duktiga på att nå ett deltagarantal över gränsen och därmed någon gång kompenserat för att västkusten inte lyckats nå det magiska talet. Kommunikation planeras för att avdramatisera kappseglandet och få med nya båtar för att nå ett deltagarantal som säkrar framtida SM även på västkusten. Det återstår ett antal LSS kvällsseglingar och även Pater Noster Race och DM i Stenungssund som möjligheter att ’prova på’ innan SM seglingarna.SM-Tävlingsledningen får goda vitsord från olika källor så arrangemanget får anses vara i goda händer.

Föredrag av Carl Petter Karlsson från Stenungssund SS

Carl Petter berättar om starter (Foto. Lars W Gustafsson)
Carl Petter berättar om starter (Foto. Lars W Gustavsson)

Vinden pendlar ofta fram och tillbaka med ett intervall på 3-7 minuter. Det kan finnas överlagrade vindvridningar som beror tex av solen och sjöbrisens inverkan. En klocka och notering av vindriktningen med jämna tidsintervall är en förutsättning för att börja förstå vad som händer med vinden och för att kunna dra slutsatser avseende gynnad bog. En bra grundregel när vinden ligger snett över krysslänsbanan är att segla det långa benet först.
Deltagarna fick även ta del av Carl Petters minnesregler för grundreglerna när båtar möts (SB/BB, Lä lovart, klar akter om eller överlapp).

SWE 151 kryss på LSS segling (Foto. Lars W Gustavsson)
SWE 151 kryss på LSS segling (Foto. Lars W Gustavsson)

Delarna om märkesplats och plats för hinder medförde en del diskussioner som var mycket givande både för de gamla rävarna och nya besättningar.

Lars W Gustavsson och deltagarna avslutade med att tacka Per Wretlind för att ha ordnat möteslokal och fika och Carl Petter för ett intressant föredrag och de raka och tydliga svaren på tolkning av vilka regler som gäller när vi seglar in i olika situationer.

Noterat av Stephan Wilck
SWE 151    A R I E L
Bilder Lars W Gustavsson och LSS

Lämna ett svar