Knalten

HavsvySeptember och lördagen den 13 med kvardröjande sommarväder samlade 43 anmälda båtar till Långedrags segelsällskaps traditionella kappsegling ’Knalten’, kappsegling från Långedrag runt Tistlarna och tillbaka.
Fyra smaragder fanns med på startlinjen vid LSS klubbhus innanför kumlet ’Polismästaren.
De mindre båtarna startade kl 9 och vi kom iväg strax innan 10 på seglingen med omvänd SRS start. På den branta slören söderut med måttlig men ganska lynnig NV vind och vindskiften på upp till 30 grader hade vi fullt upp hela tiden. Vi hade närmast bakom oss en J-80 som tog in på oss, när de seglade, och som tappade mark när de broachade.
Bra besättningsarbete innebar att vi klarade att hålla båten på kurs och vi valde pga osäkerhet en kurs strax väster om Valö som visade sig bli en passage mellan många synliga och osynliga stenar. Två gastar en liten handhållen GPS och noggrant studium av sjökortet lotsade båten säkert igenom området där undertecknad aldrig seglat innan.
Vägvalet gav en lucka till båtarna bakom och vi kunde styra rakt mot det södra rundningsmärket SO Tistlarna med lagom skärning i tilltagande sjögång. Efter gippen runt märket blev det en mycket brant slör med ständigt passande på storen för att undvika att skära upp. Loggen som visade 7,5 knop avhöll oss från byte till fock på halvvinden.
Strax innan Vanguards grund SV om Tistlarna gick linan till liften av och spinnakern fick tas ner. Efter rundningen återigen en lång sträckbog med segling dikt bidevind och andra båtar runt oss. Ständiga vindskiften och lite skvalpsjö innebar att koncentration på styrning och trim lönade sig. Efter rundningen utanför Känsö trycktes fältet ihop och det blev trångt mellan båtarna på kryssen i sundet vid fyren Mors mössa norr om Vargö med några rop om ’Plats för land’ och SB/BB möten. Några incidenter men inget allvarligare än att två båtar fastnade i leran .
Litet mer plats och lättare att få fart på båten genom ’snobbrännan’ norr om Styrsö. Rundning och upp väster om Knarrholmen och kryssen upp mot Långedrag i tilltagande vind som vred mot norr. Vi var mycket nöjda efter fem timmars segling och en 15 plats.
Samlingen utanför LdSS klubbhus i strålande sol där det bjöds på ärtsoppa och punsch var mycket uppskattad. SWE 64 och SWE 11 hade seglat med olika skärning på spinnakrarna och kunde jämföra hur de olika seglen gav fördel vid olika vindvinklar.  Vi hade med spinnaker fördel mot en J-80 med gennaker inte bara när det var lite öppnare utan även när det blev för brant.
Smaragden med killarna  från Tjörn blir nog farliga nästa år när de  lärt sig läxan och  investerat i en väckarklocka som tar dem till start i tid.
Det kompletta resultatet hittar du här.

/Stephan Wilck
SWE 151

Lämna ett svar