Duell från DM i Sandhamn 2010


Hej,
Här om dagen hittade jag mitt försvunna USB-minne med ett kul litet klipp från DM i Sandhamn. Vi hade en minst sagt tajt duell med Johan Carstam och Co. inför sista rundningen i 5 racet, som krävde en fördjupning av dom nya kappseglingsreglerna innan vi klarade upp det.

Vi kommer in mot sista rundningsmärket, och med dom nya reglerna med 3 båtlängder till märket tycker vi att vi har en överlapp på Johan. Vi var absolut inte säkra på detta, men vi tyckte ända att det var värt ett försök. Johan och co tyckte inte att vi hade överlapp, men även han var ju inte helt hundra på detta. Så efter litet hojtande fram och tillbaka så får vi till slut plats att runda innerst. I efterhand påstod Johan med besättning att dom protesterade mot vårt agerande, men det var ingenting vi hörde. Flaggan åkte inte heller upp.

Efter att vi hade rundat, lovar Johan upp mot oss och vi får förstås följa med och lämna plats. Och så håller vi på ett tag, lovar, faller, lovar, faller. Men till slut tycker jag att Johan blir lite väl närgången, när vi endast har några centimetrar mellan båtarna. I efterhand berättar Johan att det inte alls var meningen, utan att dom “sögs” in mot oss med hjälp av strömmarna mellan båtarna. Och när vi väl hade hamnat så nära var det ju svårt att göra några stora roderutslag utan att våra aktrar skulle ha kolliderat.

Men till slut kom vi i alla fall loss ifrån varandra, och då försöker Johan trycka upp oss på andra sidan målfartyget, så att vi ska missa mållinjen. Vi hävdar att vi har rätt till väg mot mållinjen, och Johan med besättning protesterar nu för fulla muggar. När vi börjar falla av mot mållinjen kommer vi till slut om Johan med någon meters marginal, och vi hamnar då på en 3:e plats och Johan på en 4:e. Efter målgång hissar Johan protestflaggan.

Strax efter att vi kommit in till land får vi snart besök av Johan och en gast, som gav oss 2 alternativ: 1. Ge dom 3-platsen så att vi halkar ner till 4:e. 2. Gå in i protestförhandling inne i Sandhamn. Vi tyckte att vi hade gjort rätt, men var ändå inte helt bombsäkra på om vi hade rätt till väg mot mållinjen. Så vi gick åt skilda håll ett tag för att diskutera hur vi skulle göra.

Till fallet hör att Johan hade haft ett liknande fall i en träning med en av SSF:s tränare några veckor innan, och då hade dom fått uppfattningen att dom hade rätt att trycka oss på fel sida målflaggan. Vi på Rödnäbba snackade med en massa rävar i Folkbåtsklassen som hävdade att vi hade rätt, och till slut tog vi fram kappseglingsreglerna och kunde läsa att vi faktiskt hade rätt. Även Johan och hans besättning erkände något snopet detta. Värt att tillägga är också att detta race blev Johans sämsta. I övrigt seglade Johan fenomenalt med endast spikar och 2:or.

Johan, om jag har missat någon detalj får du gärna kommentera.

Hälsningar
Philip & Team Rödnäbba, SWE 187

Lämna ett svar