Bankappseglingen

En tät start (foto: Per-Julius Kronberg)

Jubileumsregattan, som ingår i Ostcupen, avgjordes med tre banseglingar på fredagen och tre på söndagen. Det var hela tretton båtar som kom till start.
Under fredagen blåste det ganska måttligt, 5 – 7 m/s, kanske. Det var soligt och det blev perfekta förhållanden ute på havet.

SWE 87 Dusk to Dawn (foto: Per-Julius Kronberg)
SWE 12, Emeraude (foto: Per-Julius Kronberg)

Efter första dagen ledde Johan C i “Dusk to Dawn” ganska överlägset, med Viktor   i Emaraude, SWE 12 och Michael i SWE 138 på delad andra plats, Maskros med Johan F på fjärde och Olle i Jemanja, SEW 155 på femte plats.
Det var dessa fem båtar det stod mellan när bankappseglingen skulle avgöras på söndagen.
I första seglingen på söndagen tog Johan C en “spik” till med Fellbom på andra plats, Michael på tredje och Viktor på fjärde. Dramatiken ökade ytterligare när Johan F fick rutan i skrovet sönderslagen i andra racet och blev tvungen att bryta. -“Det kom in en halv hink vatten vid varje våg” har hörts sägas från besättningen. Med det var dagen förstörd för Johan F som slutade på en sjätteplats.
Johan C fortsatte med ytterligare en spik och då var det avgjort. Vinden ökade hela tiden och inför den tredje seglingen blåste det säkert över tio sekundmeter. Ytterligare fyra båtar, SWE 87, SWE 105, SWE 61 och SWE 146,

SWE 138, Savannah (foto: Per-Julius Kronberg)

tyckte det blev för mycket och av olika anledningar avbröt man seglandet.
När så “Santana”, SWE 31, med Magnus i sulkyn blev diskade för tjuvstart i sista seglingen var det bara sju båtar som kom i mål i den sista seglingen. Surt för Magnus som blev “snuvad” på en tredjeplats…..
Man kan också konstatera att de båtar som inte startade i sista seglingen “gav” bort poäng till sina konkurrenter när sista båt i mål bara fick sju poäng.

SWE 31, Santana strax efter SWE 155, Jemanja (foto: Per-Julius Kronberg)

Det fullständiga resultatet hittar du här.

/Håkan
SWE 105, ZOOM

 

 

 

Lämna ett svar