Resultat SM 2022

Smaragdförbundet gratulerar vinnaren i mästerskapen.
Smaragd SWE6 Maskros med skeppare Johan Fellbom, och gastar Kristian Ljung och Thomas Giertz.

Tvåa kom SWE19 Hux Flux med skeppare Bernt Lindberg och gastar Gudrun Gissler och Rolf Erixon, trea blev SWE63 Berylla med skeppare Jonas Claesson och gastar Lars Bergkvist, Joakim Andreasson och Calle ycander
Längsta tillsegling gjorde SWE146 Maybeline som seglat från Gävle.

Årets SM seglades på Blackeni mycket lätta vindar, även om det ökade lite sista dagen.

Arrangemanget på Bubbholmen var bland det bästa vi har haft på något SM och förbundet riktar ett stort tack till: 
Köpings segelsällskap, Geddeholms Båtklubb och Segelsällskapet Svearna vars klubbholme och lokaler vi fick använda fritt.

Tillseglingen var lång för flera båtar och SWE25,SWE27,SWE47 och SWE109 seglade eskader/race från Ekerö med övernattning innan Hjulstabron.

70 distans totalt för SWE25 och SWE109 och man kan segla från Danvikstull till Hjulsta på en dag.

Första dagen, torsdag, var det registrering och tuneup. Tuneup gick i lätta vindar med typisk Mälarsegling dvs små vindstråk här och där, platt vatten och lotterisegling även om man var hemma i vattnen.

Första dagens race, fredag, blev uppskjutna till eftermiddagen pga svaga vindar men sedan körde vi 4 race fram till ca 18.30. Båtarna SWE6 och SWE19 tog 2 spikar var och det var jämnt i topp. det blåste ca 3,5 – 4,5 m/s ökande och att hitta vind var lurigt.

Även andra dagen, lördag, var det lätta vindar och starterna blev uppskjutna till eftermiddagen.
Vi seglade 2 race och det blev vars en spik för SWE49 och SWE6.

På kvällen avnjöt vi en mycket trevlig regattamiddag i Svearnas fantastiska klubbhus, somliga till sent in på natten.

Söndagens seglingar bjöd på relativt stadig vind runt 4m/s och spikarna gick till SWE49, SWE196 och SWE19. Poängställningen efter sista race var täta 21,23 och 24 i topp och SWE6 Maskros vann.

Skepparen Johan Fellbom, tillika fd ordförande, har seglat smaragd i 20 år och varit nära flera gånger men aldrig vunnit SM. Johan med besättnig seglar även J70 så nu ser vi fram emot fina resultat i Mästarnas Mästare senare i höst där de representerar samtliga Sveriges Smaragder.

Fältet var relativt samlat under hela SM och sista båt var aldrig långt efter första.

Ett antal placeringar avgjordes med mindre än en båtlängd och det visar hur jämna båtarna är och hur en dålig  spinnsättning kan kosta flera placeringer. Att Smaragderna seglar jämnt är ett bra betyg på oss som seglar men vi behöver se till att det finns chanser att träna bankapp framöver då det kan vara svårt att träna just kryss-länsbana och starter.  
Smaragdförbundet återkommer om träningar till våren.

Arrangemanget på Bubbholmen var fantastiskt med tillgång till nygrillade hamburgare när man kom in. Fina bryggor och ytor för att lägga material vid båttömning, duschar, toaletter, anslag med Snabb Raceinfo och fik med humana priser på både det ena och andra. 
Seglingsledning och domare var toppklass och vi hade en drönarfotograf som visade starter och rundninger efter race varje dag -mycket uppskattat. 

Förbundet kommer senare att lägga ut en del drönarfilmer och bilder. Har du själv bilder att dela med dig av från SM så följ och tagga gärna #seglasmaragd och/eller #smaragdsm. 
Förbundet tar även gärna emot bilder per mail.

Som bonus anordnades även Smaragdmästerskap i varpa, denna uråldriga Gotländska natrionalsport. En oerhört svår och tuff tävling med hårsmåners skillnad i topp där avgörandet fälldes i absolut sista stenen.

Nästa år arrangeras SM i Uddevalla och vi ser alla fram emot att få chansen att slå SWE6 då.
Tänk på att Smaragdförbundet ger ett bra bidrag om du byter kust för att segla SM!

Markus Månsson
Ordförande
och Varpamästare 2022

Lämna ett svar