SM i Nynäshamn 2018

Foto: Markus Månsson

Redan från början var stämningen förväntansfull, då den flerfaldigt krönte mästaren i klassen, Johan Davidsson trist nog inte kunde delta.

Förhoppningsfulla ostkustseglare började fundera i banor kring om inte trofén för ovanlighetens skull kunde hamna på östra sidan av vårt vackra land?! Förhoppningarna kom på skam då det visade sig att Jonas Granhed med SWE 66, Elma var totalt överlägsen.
Deltagarna möttes på torsdagen av strålande sol, febril verksamhet runt det välordnade hamnområdet för att väga in båtarna och många trevliga aktiviteter väntade inför den första tongivande tune-up seglingen.
Vädret visade sig från sin allra finaste sida, med lagom hårda vindar trots sol och närmast för hög värme på det sätt vi svenskar blivit mycket bortskämda med under denna högst okaraktäristiska sommar.
Fredag
De tre första seglingarna hölls i ett ostkustligt busväder på Gårdsfjärden rakt söder om Nynäs segelsällskap, med en vindprognos på 6(18) var det svårt för

Foto: Markus Månsson

många att bedöma vad dagen skulle medföra – som det visade sig blev framförallt segling ett och tre riktigt utmanande med riktigt hårda vindar runt tolv sekundmeter och hårdare byar. En bom gav sig på hälften, en skotskena likaså och ett roderfäste lämnade in för att nämna några av malörerna det tuffa vädret medförde. Mitt i hårdblåsten började det klart framstå att det var västkustseglarna med skeppare Granhed som planskotade snabbast om än nära påpassade av ostkustseglarna i Emmi.

Lördag
Seglingarna fyra till sex skedde ute på Mysingen, i betydligt blidare väder än dagen innan, men med de för Mysingen vanliga sugande dyningarna som kvarvarande påminnelse om gårdagens hårdblåst.
Återigen var Elma strået vassare på att hitta vindvrid och optimal kurs, meterhöga om än krabba dyningar visade sig utgöra lika lite utmaning som något högt svall i badbaljan till ostkustskepparnas förtret.
Dagen avslutades med en riktigt trevlig middag, stora ångande grillfat av Paella och gott om skummande öl säkerställde att ingen behövde lämna bordet vare sig hungrig eller törstig.
Söndag

Foto: Markus Månsson

Segling sju och åtta återigen på Mysingen inleddes i något så ovanligt denna sommar som regn – vindmässigt något hårdare än dagen innan men fortfarande

väl under första dagens ilblåst. Emmi lyckades i segling sju ta en välförtjänt spik efter många andraplaceringar, men i åttan var det återigen Elma i topp.
Sammantaget var det ett fantastiskt fint genomfört arrangemang Nynäshamn segelsällskap bjöd på i sin fina hamnanläggning. Hit kommer vi gärna tillbaka. Smaragdförbundet tackar ödmjukast!!
Ett STORT GRATTIS till Jonas med besättning, och de andra medaljörerna; Andreas Friman (Emmi) och Klas Argulander (Too Go). För  hela resultatet, se NSS hemsida eller klicka här.
/OlleDahlén

Publicerat i SM

Lämna ett svar