TVÅ HÖSTMÖTEN I REGION VÄST

Aktiviteten i Region Väst ökar och medlemmarna sluter upp – SM i Marstrand lockar?

FÖRSTA HÖSTMÖTET
Smaragdmöte hölls på Seldéns Mast i Göteborg den 14 oktober, med ca 20 deltagare. Ämnet för kvällen var utdelning av vandringspriser för sommarens seglingar samt diskussion om såväl fockmaterialmotionen som SM 2015. Vi fick också en ingående diskussion om SRS och vad var och en kan göra för att reducera sitt SRS-tal.

DSC_0495
John Hansson, till vänster i bild, och Elias Isenstierna tar emot VästCupen 2014.
DSC_0496
John Hansson har kvalificerat sig för “Årets Brak 2014”.

John Hansson med besättning tog hem dubbla priser
VästCupen redovisades och vi kunde konstatera att John med besättning varit de mest framgångsrika och fick ta emot vandringspriset – en stor halvmodell av Smaragden med många ingraveringar. Vi gratulerar SWE 58 Malvina till segern.
Som brukligt är i Region Väst så tar vi upp frågan om vem som skall föräras “Årets Brak”. Det går till så att de som vill och törs, berättar om sina grundstötningar under sommarens seglatser. Den som har den värsta “övningen” i kombination med den bästa berättelsen, finner oftast mötets gillande. Så blev det även i år. Inte nog med att John kunde berätta om grundstötningen söder om Klädesholmen, där de fick ta till hjälp för att komma av grundet, utan faktum var att han kunde redogöra för ett par grundstötningar till . . ., valet av John som den mest kvalificerade för ”Braket” var enhälligt, ingen annan kom i närheten! ”Braket” är ett vandringspris bestående av en tung flintasten på en stabil träplatta, som pryds med ett stort antal namn på framstående Smaragdseglare. Vi faller pladask för Johns berättarkonst och undrar vänligt om inte det är dags att navigera efter sjökort och kompass, eller rent av med hjälp av navigator?

Från vänster i bild, besättningsmedlemmen Peter Lindeström och skepparen Niklas Fagerberg tar emot vandringspriset "Årets Smaragdseglare 2014" från fjolårets pristagare John Hansson.
Från vänster i bild, besättningsmedlemmen Peter Lindeström och skepparen Niklas Fagerberg tar emot vandringspriset “Årets Smaragdseglare 2014” från fjolårets pristagare John Hansson.

Niklas Fagerberg utsedd till Årets Smaragdseglare i Region Väst
Inom Region Väst har smaragdseglarna sedan många år utsett “Årets Smaragdseglare”. Utnämningen, som hedras med ett vandringspris bestående av block från skilda tidsepoker, monterade på en fin teakplatta, sker genom val bland Smaragdseglarna på första höstmötet. I år föll valet självklart på SWE 188 Ella och Niklas Fagerberg, som tagit upp sitt kappseglande igen och deltagit med entusiasm i flera seglingar.

Med tack till Seldén Mast AB och Per Wretlind för lokal och gott kaffe, samt till Smaragdförbundet som bjöd på mackor, avslutade vi kvällen och kallade till nästa höstmöte den 9:e december hos Albatross Segelmakeri, Göteborg.

ANDRA HÖSTMÖTET
Det var 27 intresserade smaragdseglare som den 9 december samlades i Albatross Segelmakeri på Hisingen i Göteborg. Albatross VD och ägare, Bengt Falkenberg, ställde upp personligen och höll två mycket intressanta och initierade föredrag om såväl rigg- som segeltrim. Bengt inledde med att lägga fast: “De flesta seglare kan segling till mellan 40 – 60%. För att komma över 60% så måste man ha koll på 0 – 40%, det vill säga, man måste kunna seglingens grunder. Därför börjar jag mitt föredrag med seglingens grunder.” Det Bengt sedan delgav oss, kan du läsa om i Stephan Wilks artikel här på Smaragdsidan.

Smaragdseglarna tar del av kappseglaren och segelmakaren Bengt Falkenbergs kunskap och erfarenheter.
Smaragdseglarna tar del av kappseglaren och segelmakaren Bengt Falkenbergs kunskap och erfarenheter.

Smaragdseglarna tar del av kappseglaren och segelmakaren Bengt Falkenbergs kunskap och erfarenheter.)

 

DM för Smaragder 2015, Stenungsund den 6 – 7 juni.

För första gången på flera år har vi lyckats få till en arrangör som ger oss en segling med DM-status. Det är Stenungsunds SS, StSS, som har accepterat att starta oss i deras Classic Yacht Race och ge oss 4 – 6 delseglingar beroende på väder och vind. Smaragderna och Magnus Olsson var med och startade denna segling en gång i tiden. Avsikten var att främja kappseglingen för klassiska båtar, långa och smala, vackra och snabba. I år kommer vi att dela vatten med H-båtar och IOD:er. Att Smaragden har fallit bort några år beror på för lågt deltagarantal. Nu har vi chansen att visa att vi är på “bettet” igen, samt återupprätta vårt förtroende hos StSS. Med en enkel handuppräckning på mötet konstaterades att vi blir fler än fem startande båtar – vågar vi hoppas på tio?

SmaragdCup Väst 2015
Under kaffepausen, mellan Bengts två föredrag, diskuterade vi vilka seglingar som skall ingå i SmaragdCup Väst 2015 och hur vi skall segla och räkna. Du kan läsa mer om SmaragdCup Väst 2015, under menyn Tävling/Västcupen eller klicka här.

Vi tackar Bengt Falkenberg för hans och Albatross Segelmakeri generositet, kaffe med dopp och en riktigt trevlig samvaro i sann Smaragdanda.

Magnus Olsson och jag inbjuder er alla till ett eller två nya möten i Region Väst under våren.
Vi önskar alla Smaragdgillare en mysigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt År.

Lars W Gustavsson
SWE 199, Tilda

Lämna ett svar